Cum sa alegi furnizorul de software customizat

Procesul alegerii furnizorului de software customizat

Software-ul utilizat in companie este foarte important, deoarece acesta poate sa influenteze modul de functionare a acesteia. In prezent competitia este acerba pe orice piata. Companiile care nu sunt in pas cu noile tehnologii folosite si care nu detin software-ul potrivit risca sa fie depasite de catre competitori. Pornind de la aceasta premisa, companiile trebuie sa fie foarte atente atunci cand isi aleg furnizorul de software customizat, deoarece acesta trebuie sa se poata adapta in functie de nevoi.

In caz ca va intrebati cum sa alegeti furnizorul de software customizat perfect pentru companie, avem niste sfaturi care cu siguranta va vor ajuta sa luati cea mai buna decizie:

1. Verificati portofoliul companiei

De obicei, primul contact cu o companie are loc prin intermediul site-ului web al acesteia. Este bine sa existe o lista cu cerintele fata de viitorul software si, de asemenea, este recomandata o verificare a companiilor luate in considerare, pentru a vedea daca acestea pot oferi toate functionalitatile cerute. In cazul in care vi se pare ca ati gasit compania potrivita, nu ezitati sa cereti o oferta. In felul acesta poate obtineti niste functionalitati extra folositoare, dar care nu au fost luate in considerare.

2. Verificati orice social media legata de companie

Este bine sa verificati toate canalele de social media ale unei companii inainte sa lucrati cu aceasta (Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter, Youtube)

Prin verificarea canalelor media se poate observa modul in care comunicarea acelei companii se potriveste cu valorile companiei voastre. Review-urile de pe Facebook ajuta foarte mult pentru ca puteti vedea modul in care compania vizata raspunde la feedback (indiferent daca este pozitiv sau negativ).

3. Verificati localizarea geografica

In functie de nevoi, s-ar putea sa fie nevoie sa luati in considerare necesitatea prezentei fizice a developerilor (ai companiei cu care doriti sa lucrati) in cadrul etapei de implementare a noii solutii software customizate. Totusi, este de retinut faptul ca, multumita tehnologiei si a multiplelor canale de comunicare disponibile in permanenta, este posibil sa nu fie nicio problema chiar daca alegeti sa lucrati cu cineva de pe partea opusa a globului.

4. Fiti constienti de amploarea proiectului si de functionalitatile necesare

Nu toate companiile de software customizat pot lucra la un proiect, indiferent de dimensiunea acestuia. Unele companii sunt specializate doar in proiecte mici sau medii, pe cand altele sunt pregatite pentru proiecte mari.

5. Cunoasteti-va foarte bine bugetul

Daca stiti de la inceput cat de mult vreti sa cheltuiti, puteti alege o companie de software customizat care se incadreaza perfect in bugetul prestabilit. Altfel, este foarte posibil ca la final sa constatati ca ati platit mai mult decat v-ati asteptat, din cauza unor costuri neprevazute, lucru ce poate dezechilibra compania din punct de vedere financiar.

6. Cititi referinte si testimoniale

Realizati o lista de companii (in mod ideal 5 sau 6) pe care le luati in considerare inainte de decizia finala cu privire la furnizorul de software customizat. Dupa aceea, cititi cat mai multe review-uri posibil. Acest lucru va ajuta sa faceti o comparatie inainte de a avea un contact direct cu reprezentantii companiilor listate, totul din perspectiva experientelor altor oameni.

7. Verificati daca acea companie are experienta in domeniul in care vreti sa lucrati

Fiecare industrie este diferita si are propriile particularitati de functionare. Acesta este un aspect demn de luat in considerare deoarece poate face o diferenta foarte mare cand vine vorba de produsul final si de implementare.

8. Verificati daca vi se ofera mentenanta si suport tehnic dupa finalizarea procesului de development

Cel mai probabil veti avea nevoie de mentenanta si asistenta tehnica la un moment dat in timp. Fiti atenti ca acea companie cu care veti lucra sa ofere aceste lucruri, pentru a nu sfarsi cu costuri suplimentare cauzate de plata unui tert pentru a rezolva problemele aparute.

9. Evitati ofertele foarte ieftine

Un pret bun este important, un pret mic poate parea atractiv, insa este indicat sa nu va lasati atrasi de o oferta semnificativ mai ieftina fata de altele similare. Este foarte posibil ca unele lucruri sa fie in neregula (poate firma de software nu va testa produsul suficient, sau codul este scris defectuos, sau tot procesul de development nu va fi transparent).

Rezumand ceea ce am descris pana acum, este foarte important sa alegeti compania de software customizat potrivita, deoarece aceasta va poate conduce propria companie fie catre succes, fie catre esec. De asemenea, orice esec reprezinta un cost suplimentar. Comunicarea onesta si eficienta usureaza foarte mult procesul de a alege.

Inainte de a pleca, aruncati o privire asupra portofoliului nostru!